Nu startar bygget av Kirunas nya badhus

Mille Örnmark, projektchef nytt badhus från WeGroup, Mats Dahlberg, ordförande för styrgrupp nytt badhus, Gunnar Selberg, kommunalråd, Kiruna. Marie Vågberg, KMA-samordnare, PEAB, Rasmus Fjällborg, arbetsledare, PEAB, Hans Fernström, chef simhallsbadet.

Kirunas nya badhus blir hela 10 300 kvadratmeter stort och byggs i två plan med 1 000 kvadratmeter relax och totalt 14 pooler. För att uppmärksamma byggstarten togs ett annorlunda spadtag - en vattenceremoni.

Kirunas nya bad blir ett bad med äventyr och nu startar bygget. Representanter för Kiruna kommun, Kirunabostäder, PEAB tog ett annorlunda spadtag. Med hjälp av en vattenkanna, en glascylinder med en gul badanka markerades byggstarten.
-Med det så tänkte jag tappa upp det första vattnet som så småningom ska ner i simbassängen i det nya badhuset, sa Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.
Representanterna för de olika verksamheterna berättade om hur det nya badhuset kommer att se ut och fungera.
-Det är en förändring i den nya byggnaden utifrån den tänkta idén. Vi har tagit bort gym-delen då det finns gym i Kiruna och det är något som marknaden och företagen får sköta om. Så vi satsade mera på relaxen för att skapa ett ännu bättre bad för att besöka och uppehålla sig vid, sa Gunnar Selberg.
-Processen startade år 2016 då behovsanalysen startade när vi tittade på vilket bad som vi skulle bygga. Vi tittade på tillgänglighet, energibesparing, säkerhet. När vi upphandlade till det här projektet så upphandlade vi utifrån erfarenhet, berättar Mats Dahlberg, ordförande för styrgrupp nytt badhus.
-Det är en jätteära att få vara med i det här projektet. Det är ett mycket spännande projekt där vi även har fått med oss att vi ska återvinna historiska byggnadsdelar från nuvarande stadskärna, sa Mille Örnmark, projektchef nytt badhus från WeGroup.
-Vi kommer att få en riktigt häftig träffpunkt för kirunaborna och som sagt, många kommer att känna igen sig i detaljer från det gamla badet, sa Hans Fernström, chef simhallsbadet.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark