Nu har nya E10:an öppnat i Kiruna

Nu har Trafikverket byggt klart den andra och sista etappen av ny E10 genom Kiruna. På tisdag eftermiddag den 27 oktober togs avspärrningarna bort och trafik släpptes på.

Den nya sträckan av E10 är totalt sju kilometer lång och går norr om Kiruna, mellan Tuolluvaara och Lokstallsområdet. Den nya vägen har sammanlagt 15 broar för gående och cyklister över eller under den nya vägen och ut till naturen. Några av broarna är anpassade för skid- och skoteråkare. Den längsta bron är 180 meter lång och leder trafiken över en ravin.

Öppningen kunde följas via livesändning på Trafikverket, Kirunaprojektets webbplats. På plats i Kristallen, Kiruna stadshus, för att följa och kommentera när avspärrningarna lyftes bort och trafik släpptes på var Helena Eriksson, regional direktör Trafikverket Region Nord, Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandling, och Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

–Det känns väldigt roligt att den nya E10:an nu är klar, en av milstolparna i stadsomvandlingen som man sett fram emot. Den nya vägen är verkligen fin och att det blev så vackra vyer mot fjällvärlden och ner mot Kurravaara och Jukkasjärvi var verkligen överraskande, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.

Bakgrund och fakta: Den 30 oktober 2017 tog Trafikverket ett första spadtag för E10 genom Kiruna. Det var år 2012 som Trafikverket påbörjade arbetet med ny sträckning för E10 förbi Kiruna. I november 2016 blev finansieringen av vägen klar genom en överenskommelse mellan LKAB och Trafikverket. Trafikverket har bland annat tagit fram en arbetsplan som vann laga kraft under 2015, samt ett flertal vägplaner som behandlar olika områden.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark