Konstverket Solar Egg kommer hem till Kiruna för gott

Den kommande placeringen av Solar Egg på med de gamla gruvlavarna i bakgrunden.
Solar Egg får sin nya plats på det gamla gruvområdet i Tuolluvaara, på gångavstånd från Kiruna centrum. Bildmontage: Futurniture

Kiruna kommun, Riksbyggen och LKAB har gemensamt utsett det vinnande förslaget för skötsel och ansvar för Solar Egg. Det blir företaget Kiruna Bryggeri som får förtroendet att ta hand om konstverket och bastun som Riksbyggen nu skänker till Kiruna kommuns konstsamling.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får överlämna detta konstverk och återinviga bastun i Kiruna känns roligt och spännande, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Norr.

Det gyllene konstverket togs fram 2017 av konstnärerna Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen i samband med uppförandet av nya bostadsrätter i Kiruna. Efter premiären på Luossavaaras sluttning i Kiruna har konstverket gästspelat på en rad platser runtom i världen. Nu bygger Riksbyggen återigen bostäder i Kiruna och vill därför att Solar Egg ska återvända till platsen.

Prisbelönt designikon och global turistattraktion

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen.

Kiruna Bryggeri ska utveckla sin verksamhet på det tidigare gruvområdet i Tuolluvaara, TGA-området, och skapa en social mötesplats som kan nås till fots. Området, med sina gamla gruvlavar, binder samman nya centrum med Tuolluvaara och blir en förlängning av den kommande stadsparken. Solar Egg blir ett tydligt blickfång med utsikt över Kirunas nya centrum.

– Vi startade bryggeriet för att göra något bra för Kiruna och besöksnäringen, samt för att inspirera andra att göra roliga saker. Vår ambition är att hålla en konstnärlig höjd på det vi gör och därför är det otroligt kul att få ta hand om detta mästerverk, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Bryggeri.

– Vi på LKAB är så glada att Kirunaborna återigen kommer att kunna beskåda och basta i detta unika konstverk efter att det har visats på många platser runt om i världen. Det känns fantastiskt att Solar Egg nu är tillbaka i Kiruna där allt började. Den nya placeringen med dess fantastiska utsikt över Kiruna centrum blir ett mycket bra tillskott till staden, säger Therese Lindroth, chef för samhällsomvandlingen på LKAB.

Förhoppningsvis kan Solar Egg monteras på sin nya placering under hösten, innan snön bäddar in området i vitt. Kanske det kan bli julbastubad för Kirunaborna.

Åtta intressanta förslag på driftlösningar – konstnärlig syn av vikt

Åtta intressanta förslag på driftlösningar kom in till Kiruna kommun innan ansökningstiden löpte ut i december 2023. Vid urvalsprocessen har kriterier som konstverkets tillgänglighet och synlighet vid placering bedömts. Även själva driftorganisationen, den konstnärlig synen samt långsiktig lösning och utveckling av driften har utvärderats.

Riksbyggen kommer att lämna över Solar Egg till Kiruna kommun som en del av den offentliga konstsamlingen. Solar Egg ska vara tillgängligt för både invånare och besökare, och vara en förgylld, social mötesplats i Kiruna.

Mer information

Solar Egg kommer hem
Om Solar Egg på Riksbyggens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin