Solar Egg kommer hem

En bastu i form av ett guldägg placerat på snötäckt mark med vintriga fjäll i fonden.
Konstverket Solar Egg placerat i Kiruna vid Luossavaaras fot 2017. Foto: Riksbyggen

Våren 2017 placerades ett gyllene konstverk vid fjället Luossavaara. Bigert & Bergström var konstnärerna bakom Solar Egg, som togs fram på uppdrag av Riksbyggen i samband med uppförandet av nya bostadsrätter i Kiruna. Nu bygger Riksbyggen bostäder i Kiruna igen. Då är det dags för guldägget att komma hem för gott.

Syftet med konstprojektet Solar Egg var att skapa en mötesplats för samtal under en föränderlig tid. Därför inrymmer det mobila konstverket en bastu. Den spännande utsidan består av guldpläterad rostfri spegelplåt, medan interiören är byggd i trä med en vedeldad bastu i mitten, formad som ett hjärta.


På turné ute i världen

Efter premiären i Kiruna har konstverket gästspelat på en rad platser runtom i världen. Bastun har besökt Minneapolis i USA, Paris, Stockholm, Köpenhamn, Rättvik, Gällivare och Björkliden. Under resans gång har konstverket vunnit flera internationella priser för sin design.

Solar Egg återvänder till Kiruna

Riksbyggen bygger nu återigen bostäder i Kiruna och vill att konstverket ska överlämnas till Kiruna kommun som en del av den offentliga konstsamlingen. Kiruna kommun undersöker därför tillsammans med Riksbyggen och LKAB möjligheten till en permanent placering av Solar Egg, med en hållbar lösning för skötsel och drift av bastun under ett antal år. Tanken är att konstverket ska vara tillgängligt för både invånare och besökare, och fortsätta vara en förgylld, social mötesplats.

Intresseanmälan

Verksamheter som har intresse och kapacitet att ta hand om konstverket och driva det som bastu har haft möjlighet att anmäla det senast 10 december 2023. Anmälan har nu stängt och urvalsprocessen påbörjats.

Du hittar mer information via länken.

Information och intresseanmälan

Fakta om Solar Egg

  • Solar Egg skapades av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström i april 2017 på uppdrag av Riksbyggen.
  • Konstverket är 4,5 meter högt och 12,6 meter i omkrets.
  • Det väger 2 750 kg.
  • Vedkaminen är formad som ett människohjärta och väger 750 kg.
  • Bastun rymmer 8 personer och har belysning som drivs av solceller.
  • Monteringen av de 69 gyllene plåtarna med hjälp av 1 512 skruvar tar 4 till 5 dagar.

Montering av det gyllene konstverket

I filmen kan du följa när Solar Egg monterades upp i trädgården vid Svenska institutet Paris i november 2017.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin