Vernissage med Kirunastipendiat 2020; Eva Kitok

Eva Kitok erhöll även utmärkelsen ”Publikens pris”. Kirunastipendiet- en folklig 60- åring som sätter konsten i centrum. Utställningen pågår till och med 30 oktober.

Plats: Kiruna Konsthall

Datum & Tid:måndag den 5 oktober 2020 klockan 18:00

Medverkande: Malin Rolund, kultursekreterare, Kiruna kommun, Kirunastipendiat Eva Kitok, Gunilla Kangas, ordförande Konstgillet 

Eva Kitok född och uppvuxen i Kiruna och flyttade därefter till Göteborg för studier och arbete som gymnasielärare och rektor. Efter 16 år flyttade hon tillbaka till Norrbotten och Luleå och arbetar sedan 2013 som administratör på Luleå tekniska universitet vilket har gett henne större möjligheter att utforska sitt skapande under sin fritid. Eva uttrycker sitt konstnärskap genom broderi och textilkonst i traditionella tekniker; handbroderi, frihandsbroderi på symaskin samt applikationer. Hon anser att variationen mellan de teknikerna ger henne olika möjligheter till uttryck och vill gärna lyfta fram motiv kring företeelser som hon anser inte får så mycket uppmärksamhet eller har glömts bort; naturen i Norrbotten, oavlönat kvinnoarbete, bortglömda CD-skivor från 80-talet eller vardagliga minnesbilder från barndomen. Eva har också deltagit i jurybedömda utställningar och deltog i Liljevalchs vårsalong 2018 och 2019.

Juryns motivering till utmärkelsen lyder:
"Med stor detaljrikedom skapar Eva Kitok innovativa och unika textilkonstverk som fångar vardagens små ögonblick

Eva Kitok erhöll även utmärkelsen "Publikens pris".
Kirunastipendiet- en folklig 60- åring som sätter konsten i centrum
År 1959 instiftades Kirunastipendiet och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun. Syftet med Kirunastipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i kommunen genom att ge invånarna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk konst.

Upplysningar: Malin Rolund, kultursekreterare, e-post: malin.rolund@kiruna.se, telefon: 0980- 708 83 

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson