Första sommaren med sittlift och cykel i Luossavaarabacken

Foto: Sofi Unga Jernelöf

Kirunas stadsnära skidbacke blir nu ett än mer attraktivt område under sommartid. Den kommunala anläggningen Luossavaarabacken gör sin första sommar med sittlift och cykel.

Luossavaarabacken är ett populärt besöksmål under sommartid. På toppen av Luossavaara njuter många av midnattssolen och vyn över staden och Kebnekaisemassivet. På bergets baksida finns midnattssolsstigen, en stadsnära vandring som lockar såväl Kirunabor som turister. Många tar sig även upp för själva skidbacken både för motionens skull och för utsiktens skull.

– Vårt stadsbergs topp och utsiktspunkt blir än mer tillgängligt genom att vi nu också kan erbjuda en lifttur upp till toppen under sommaren, säger Jan Klein, avdelningschefen fritid och service.

Berget erbjuder fler aktiviteter än vandring och vacker utsikt. Sedan några år tillbaka har tre downhillbanor byggts av huvudsakligen ideella krafter. Den nya sittliften är ett lyft för downhill-cyklingen i området då liften även tar cyklar.

– Cykel på berget i Kiruna är i sin linda men med det driv som finns från alla inblandade ser jag väldigt positivt på en långsiktig utveckling av cykel i ett bredare perspektiv, med Luossavaara alpinanläggning som en viktig utgångspunkt och som en del i Kirunas utbud för Kirunabor, våra och besöksnäringens gäster, säger Jan Klein.

På måndag den 21 juni öppnar sittliften som kommer vara i gång tre kvällar i veckan under hela sommarsäsongen. Vid riktigt fint väder kan öppettiderna förlängas. Under vecka 25 öppnar downhillbanorna, något som möjliggörs tack vare ett stort engagemang från medarbetare och en aktiv cykelförening i Luossavaarabacken.

För ytterligare upplysningar: Jan Klein, avdelningschef fritid och service, telefon: 0980-70844

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson