Kiruna centrum firar ett år!

Kirunas nya stadskärna i augusti 2023. Foto: Åke Jönsson

Ett år har gått sedan Kirunas centrum invigdes. För att fira det har LKAB och Kiruna kommunkoncern gått samman och arrangerar nu ett ettårsjubileum för Kirunas centrum. Ett arrangemang för att fira de framgångar vi nått gemensamt och samtidigt lyfta den spännande framtid som Kiruna står inför.

Sedan 2004 har LKAB, Kiruna kommun och en rad aktörer arbetat för att omlokalisera Kiruna centrum då den gamla stadskärnan påverkas av gruvverksamheten. För ett år sedan, den 1 september 2022, nåddes således en stor milstolpe när Kirunas nya centrum invigdes.
– Vi startade en ny era i Kiruna i och med invigningen för ett år sedan, och det firades stort. Nu har ett år gått och Kirunas centrum förtjänar ett jubileum, säger Mikael Westerlund, stabschef LKAB Samhällsomvandling.

Med ettårsjubileet vill vi fira de positiva framsteg som har gjorts. Under den 1–2 september kommer stadskärnan att fyllas med barnaktiviteter, shopping och kultur. Bland annat har Aurora kultur och kongress sin efterlängtade biopremiär, den tillfälliga nattklubben öppnar och bilbingo arrangeras.

Vi har flyttat hit affärer och restauranger, vi håller på att flytta hit människorna och tillsammans bygger vi nu kulturen, livet mellan husen, säger Johan Bergstad, kommundirektör vid Kiruna kommun.

Trots att centrum bytt plats stannar inte arbetet med samhällsomvandlingen av. Sedan invigningen har ytterligare omkring 20 verksamheter och den nya gymnasieskolan öppnat. Kirunabostäder har tagit emot ersättningsfastigheter i nya centrum från LKAB vilka innehåller bostäder, kontor och handelslokaler.
– För Kirunabostäder med personal har de nya fastigheterna inneburit utmaningar och nya erfarenheter. Vi ser med glädje den rörelse vi nu har i centrum och det intresse som finns att etablera sig i våra lokaler under det kommande året. Fler bostadshyresgäster har också flyttat in under det första kvartalet och de skapar liv i vår nya stadskärna, säger Mikael Pudas, vd, Kirunabostäder.

Denna utveckling, som speglar stadens fortsatta tillväxt, är bara början på en resa som kommer att fortsätta att forma Kiruna under många år framåt.

LKAB och Kiruna kommuns målsättning har hela tiden varit att skapa ett centrum som ger verksamheterna de bästa möjliga förutsättningarna. Även fast vi har en hel del arbete kvar innan stadskärnan är färdig kan vi redan nu se att vi kommit en bra bit på vägen. Kirunaborna och besökarna har hittat till den nya platsen och de första indikationerna vi fått från handelns omsättning ser bra ut, säger Linus Niva avdelningschef på LKAB Samhällsomvandling.

I samband med ettårsjubileet vill vi även passa på att blicka in i framtiden. Inom de närmsta två åren kommer ytterligare omkring 550 lägenheter stå inflyttningsklara, polisstationen kommer öppna och badhuset invigas. Stadskärnans första förskola kommer stå färdig och den första hamburgergrillen. Längs handelsgatan kommer ytterligare ett hotell med 155 rum öppna och fler restauranger och butiker kommer att etablera sig. Mer av det gamla kommer också att flytta in, 19 kulturbyggnader återstår att flytta till centrum varav Kiruna kyrka är en av dem.

Vi ser en spännande framtid för Kiruna!

För ytterligare upplysningar:
Johan Bergstad, kommundirektör Kiruna kommun, telefon: 0980-75529

Moa Strålberg, strateg i kommunikation och marknadsföring samhällsomvandling LKAB Kiruna, telefon: 010-144 46 16

 

Milstolpar i stadsomvandlingen

2010-2022 Cirka 960 bostäder har byggs

2012 18 kilometer ny järnväg klar

2015 Nikkaluoktavägen, väg 870, öppnar för trafik

2017-2022 totalt 19 kulturbyggnader har flyttas

2017-2020 nytt bostadsområde vid foten av Luossavaara byggs

2018 Kristallen – stadshus och länskonstmuseum står klart

2020 nya E10 öppnas för trafik

2021 byggstart för ersättningsvillor på Jägarskoleområdet

2021 inflyttning i 62 lägenheter på Malmvägen

2021 Kirunas kulturhus Aurora kultur & kongress står klar

2022 Scandic hotell står klar

2022 Kirunas nya stadskärna invigs och totalt 36 verksamheter flyttade in på två och en halv vecka.

2023 inflyttning i de 297 hyresrätterna kring Torggatan

2023 68 bostäder bakom Aurora kultur & kongress står klara

Hösten 2023 totalt 51 verksamheter har flyttat in i de nya kommersiella lokalerna i stadskärnan.

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson