Framtidskonferens om Kirunas skolor

Klassrum i Kiruna under en lektion.

Hur ska framtiden se ut i våra förskolor och skolor? Nu kör vi en kreativ workshop för att få fram idéer och tankar om hur vi kan utveckla förskola och skola i Kiruna.

Vi har i dag en utmanande situation att bemanna våra verksamheter med personal. Vi vet att inte tillräckligt många utbildar sig för de tjänster vi har att erbjuda. Vissa yrkesgrupper är extra svårrekryterade. Pensionsavgångar väntar. Trots det ska vi fortsätta att erbjuda kvalitativ och förstklassig utbildning till alla Kirunas barn och unga.

Vad kommer krävas av oss? Vad behöver vi förändra för att tillsammans organisera och bemanna framtidens förskola och skola? Under torsdagen genomförs en framtidskonferens med drygt 60 inbjudna deltagare.

- Vi kommer bli en blandad samling av politiker, chefer, fackliga företrädare och några andra funktioner. Här ska vi kasta upp så många olika förslag som möjligt som handlar om hur vi kan tänka nytt och framåt. Kanske ska vi samverka på andra sätt och bli ännu bättre på vad vi erbjuder och hur vi nyttjar den kompetens och behörighet som finns, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Workshopen kommer använda sig av metoder ur Innovationslek - ett av de verktyg som har utvecklats av Innovationsplattform Kiruna. Det är ett inspirerande och roligt verktyg för att arbeta med innovation i offentlig sektor, för att väcka kreativitet och finna annorlunda och mer effektiva sätt att arbeta på.

- Tanken är att vi ska ha en energirik brainstorm med några metoder för innovativt tänkande och att alla förslag oavsett om de är rimliga eller inte lyfts upp. Man är inte med för att man är expert i skolfrågor utan för att man förväntas vara kreativ. Arbetet med att vaska fram rimlighet i förslagen kommer sedan. Av femtio förslag kanske två kan bli verklighet. Men det är två fler än vi har i dag! Pedagoger och elevkårer kommer också att involveras i ett senare skede, säger Viktoria Björklund.

Vi ska våga tänka nytt och djärvt, hur ska vi trygga våra barns utbildning i Kiruna i den situation vi befinner oss i. Vi kan inte lägga oss platt för svårigheterna och ge upp. Vi får acceptera läget och hitta nya sätt att möta framtiden. Kirunas barn ska ha en god utbildning och det är vårt uppdrag, säger hon.

 

För ytterligare upplysningar

För ytterligare upplysningar: Viktoria Björklund, skolchef, telefon: 0980-70514, e-post: viktoria.bjorklund@kiruna.se

Skolchef Viktoria Björklund, rektor Annica Turovaara och innovationsledare Nina Sarri finns tillgängliga för intervjuer från klockan 12.40. För den som vill går det bra att även vara med under introduktionen till workshopen kl. 13.00-13.30.

Datum och plats: 7/9-23, Kommunfullmäktiges sessionssal, Kristallen, Stadshustorget 1 i Kiruna

 

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson