Förlikning om Tarfalahallen

Pressbild exteriör Tarfalahallen. Klicka på bilden för att ladda ned den. Foto: Kiruna kommun

Den 30 augusti 2015 invigdes Tarfalahallen i Kiruna. Fem år senare rasade byggnaden. I flera år har Kiruna kommun drivit en rättsprocess mot företaget SA Englund AB, som byggde hallen. Nu har ett förlikningsavtal träffats.

I dag, den 26 januari 2024, har alltså Kiruna kommun och SA Englund AB kommit överens gällande Tarfalahallen. Det innebär att företaget ska betala 40 miljoner kronor till kommunen. Det kostade cirka 50 miljoner kronor att bygga hallen.

Vi hade sett fram emot en bättre överenskommelse, men enligt våra jurister som bistått oss i ärendet, har vi kommit till vägs ände. Bedömningen är att det här är det bästa som Kiruna kommun kan förvänta sig, säger kommunalrådet Mats Taaveniku.

De 40 miljoner kronorna innebär att kommunen får en ersättning som motsvarar 77 procent av vad det kostade att bygga Tarfalahallen.

Även om vi fullt ut inte är nöjda så är det bra att vi äntligen är framme. Vi vill inte riskera att spela med kommuninvånarnas pengar, säger Mats Taaveniku.

För ytterligare upplysningar: Mats Taaveniku, kommunalråd Kiruna, e-post: mats.taaveniku@kiruna.se, telefon: 070-3167477

Tarfalahallen

Påbörjades: Juni 2014
Färdigställt: Sommaren 2015
Kostnad: Cirka 50 miljoner kronor
Användningsområden: Verksamhet för fotboll, friidrott och klättring, arrangemang som friidrottstävlingar och fotbollscuper. Även skolorna använde Tarfalahallen för till exempel idrottslektioner
Övrigt: Läktare för 150 personer, fik
Konstgräsyta: 70x44,6 meter
Löparbanor: 4 banor à 80 meter vardera
Klättervägg: 190 kvadratmeter, höjd 13,5 meter
Totalentreprenör: SA Englund AB

Pressbild interiör Tarfalahallen. Klicka på bilden för att ladda ned den. Foto: Kiruna kommun
Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson