Hurra! Kiruna vidare mot Europeisk Kulturhuvudstad 2029

Representanter från Kiruna mötte tidigare i dag Kulturrådet för att presentera varför Kiruna ska bli Europeisk kulturhuvudstad. Från vänster Björn Pettersson Thuuri, Michael Lindblad, Mats Taaveniku, Britta Marakatt Labba, Fanny Kivimäki, Emma Jonsson, Sofia Lagerlöf Määttä, Maria Ragnestam, Peter Salomonsson och Wilma Saga Persson. Foto: Klara Enbom Burreau

Under tisdagen stod tio representanter från Kiruna framför European Capital of Cultures internationella jury och presenterade sin ansökan med hjälp av historier, dans och poesi. De starka berättelserna tog ansökan vidare till det slutgiltiga steget i processen.

Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku är glad. Han menar att arbetet med Europeisk Kulturhuvudstad är ett samhällsbyggarprojekt och att ansökan i sig redan har lyft Kirunas kulturarv.

Målet med projektet är att skapa stolthet hos kommuninvånarna och göra det attraktivt för människor att flytta hit. Det är ingenting som startar 2029 utan arbetet kommer att ske i gradvis upptrappning över åren som kommer. Kulturen är och har alltid varit det som skapar liv och samhörighet i vår kommun, säger han.

Kulturprofilen Björn Pettersson Thuuri, som var med i presentationen inför juryn, är också mycket glad över att Kiruna har gått vidare i processen.

När jag var ung fick jag rådet att flytta söderut om jag ville jobba som musiker. Därför är jag glad över att vi gör det här. Jag är övertygad om att det här projektet gör det möjligt för ungdomar att arbeta inom kreativa yrken och ändå stanna i vår fantastiska sta.

Sofia Lagerlöf Määttä, kulturstrateg vid kultur- och utbildningsförvaltningen, är stolt över deltagarnas insatser.

Att driva ett projekt som detta är ingenting som går att göra ensam, utan det kräver uppslutning från såväl invånarna, som föreningarna och näringslivet. Därför är jag glad att juryn såg kraften i vår ansökan och potentialen i vad vi kan skapa. Det här ger oss chansen att jobba vidare med de relationer vi knutit och de samarbeten vi har påbörjat i det här europeiska projektet.

Under det kommande året kommer Kiruna att arbeta vidare för att förankra, fördjupa och öka delaktigheten i projektet. Kiruna får även chansen att bjuda in juryn till ett besök i staden under hösten 2024. Vilken stad som slutligen blir europeisk kulturhuvudstad om fem år bestäms i början av nästa år.

För ytterligare upplysningar: Mats Taaveniku, kommunalråd Kiruna, telefon: 070-3167477, e-post: mats.taaveniku@kiruna.se

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Ulrika Isaksson