Luleåbienallen-På tröskeln till 1:1

Konstverk 'Folkmakt' av konstnär Jenny Nordmark/Fotograf Malin Rolund
Konstverk 'Folkmakt' av konstnär Jenny Nordmark/Fotograf Malin Rolund

Luleåbiennalen 2024 som har titeln På tröskeln till 1:1 belyser de drastiska förändringar som pågår i Norrbottens natur och byggda miljö utifrån skärningspunkten mellan konst och arkitektur

Under bienallen har Kiruna kommun, under projektnamnet Händelsernas centrum, tilldelats några tillfälliga offentliga konstverk samt ett permanent konstverk. Här kommer en presentation av dem som fortfarande finns kvar att beskåda.

Händelsernas centrum presenterar:

Foto: Hans Olof Utsi

Konstverk: Combustion/production av konstnär Daniel de Paula.

En metallisk trottoarsten placerad i Kirunas nya stadskärna, skapad från sammansmältning av metaller från tre olika källor: LKAB:s järnmalmsgruva; Mariakapellets krematorium; och stadshusets klocktorn.

Konstverket är placerad på stadshustorget men - kom ihåg att sakta in stegen så upptäcker ni den unika plats verket har blivit tilldelad.

Foto: Hans Olof Utsi

Konstverk 'Andan',  2024 / Foto: Malin Rolund

Konstverk 'Andan', 2024 / Foto: Malin Rolund

Konstverket Andan är en konstinstallation som ni finner i gruvstadsparken. Tygets rörelser i vinden, och atmosfären som skapas av ljuset som skiner genom textila lager, är en metafor för kreativiteten och mostståndskraften hos barn som växer upp i vår unika stad. Konstverket är placerat i gruvstadsparken,

Konstverket Wandering Objects

Välkommen till en ny utforskarbas utvecklad tillsammans med Luleåbiennalen 2024 och tre grundskolor. Det finns tre stationer- vad vill du upptäcka? Lek kurragömma, skicka signaler eller sätt/häng upp dina upptäckter på kontoret.

Wandering Objects/Fotograf Malin Rolund

Andan och Wandering Objects är ett resultat av ett samarbete mellan barn från grundskolor i Kiruna och masterstudenter från Child Culture Design vid Göteborgs universitets HDK-Valand Högskolan för konst och design.

Konstverket 'Flyttzon', 2024 av Lena Stenberg

Konstverket Flyttzon av konstnär Lena Stenberg

Längs Gruvägen 5, i Kirunas tidigare centrum finns en platsspecifik installation som på ett bestämt sätt utgör en spännande kontrast till sin omgivning.

 

Flyttzon är en del av en serie verk som Stenberg utvecklat under de senaste åren. Serien undersöker hur föreställningar om hem och känslan av att höra hemma skapas genom ett samspel mellan arkitektur och den naturliga miljön.

Utställning 'Practicing our knowledge'

Practicing our Knowledge är en utställning om immateriella kulturarv som genom konst, traditionellt hantverk och språk skapar sociala sammanhang för lärande och kunskapsutbyten. Verken är skapade av Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström, Lena Ylipää samt utövare från de moldaviska hantverkskollektiven MaiestrIA och Sezatoarea Basarabiei.

Utställningen öppnar den 5 juni kl 12:00 och pågår till 12 juli 2024

Här kan ni läsa mer om utställningen Practicing our knowledge Länk till annan webbplats.

Lokal: Konsthallen /Aurora kultur- och kongress

Öppetider i konsthallen, från och med 10 juni -12 juli 2024:

  • Måndag-fredag: kl 13:00-16:00
  • Lördag-söndag: Stängt

 

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund

Kiruna bildsamling