Livet blir enklare med intelligent samverkan

Mobiltelefon i hand

I ett mobilmeddelande får en kommuninvånare veta att hennes vanliga väg till jobbet är avstängd på grund av en vattenläcka. Hon får även förslag på en alternativ rutt. Genom smart samverkan mellan människor och system kan det här bli verklighet i Kiruna.

Om några år kan Kiruna vara en ort där olika samhällsfunktioner och IT-system kopplas samman för att skapa en smartare stad för våra invånare. Även saker som byggnader, broar eller husväggar kan kopplas ihop och börja kommunicera. Nu har kommun, forskningsaktörer och näringsliv startat samtal för att undersöka om det här är möjligt att testa och utveckla i den nya staden.

– En bro kan utrustas med sensorer. När bron känner av att underhåll krävs, exempelvis för att den utsatts för så mycket tyngd att den behöver repareras, sänder bron en signal till kommunen, Vägverket eller en entreprenör som ansvarar för underhållet. Ett annat exempel är att hantera värmetillflödet i ett rum utifrån hur många vi är och hur mycket värme vi utstrålar, säger Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem och vetenskaplig ledare för möjliggörande IKT på Luleå Tekniska Universitet.

En av de stora nyttorna är att olika system i stadens infrastruktur kan vävas samman, som till exempel fjärrvärme, vatten och avlopp, räddningstjänst och kommunala servicefunktioner som badhus, bussar eller ålderdomshem. Det ger bättre fungerande samhällshällsfunktioner och skapar trygghet om något oönskat händer.

– På räddningstjänsten behöver vi exakt det här. En majoritet av alla automatlarm är falska. Med en kamera eller termometer kopplat till automatlarmet kan vi se om det finns någon form av rökutveckling. Då blir det lättare att fatta rätt beslut, säger Thomas Winnberg, räddningschef på räddningstjänsten.

ABB har jobbat med liknande projekt tidigare och ligger långt fram i teknikutvecklingen. Att jobba med samhällsfrågor är dessutom viktigt för ABB.

– Vi kan förbättra miljön i Kiruna genom att skapa intelligentare trafiksystem eller effektivare användning av energi. Det här är en teknisk revolution och en stor samhällsmässig förbättring. Det vill vi inte missa, säger Jörgen Karlsson, Marketing & Sales Manager på ABB.

– När vi har mer kunskap om vad som är möjligt kan vi välja ett område att testa. I slutändan ska det skapa trygghet och enkelhet för Kirunas kommuninvånare, avslutar Joakim Norman, projektledare på Tekniska Verken.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Sandra Eriksson