Innovativ ventilationslösning

Innovativ ventilationslösning som testas på värmeverket i Kiruna
Från vänster: Anders Edström produktutvecklingschef Sally R, Viktor Kjellberg VD Sally R, Kent Johansson Driftsingenjör Tekniska Verken, Mats Johansson Projektledare Tekniska Verken. Foto: Joakim Norman

Företaget Sally R tar ner rymdteknik till jorden för att spara energi i byggnader och säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat. Nu testas tekniken i Värmeverkets lokaler i Kiruna.

Innovationsplattform Kiruna har inlett ett samarbete med företaget Sally R från Västerås som utvecklar en ny typ av ventilationslösning. Delar av tekniken är hämtad från ISS rymdstation och den ska sänka energi-konsumtionen i byggnader och samtidigt ge hälsosam inomhusluft.
- Det känns spännande att vi har kommit igång med det här caset. Sally R använder just nu Värmeverkets lokaler för att testa ventilationstekniken. Den har potential att sänka energiförbrukningen tack vare bättre återanvändning av den luft som redan finns. Detta kan vara intressant för de kommande aktörerna som ska bygga i nya Kiruna, säger Joakim Norman, projektledare Kiruna Sustainability Center.
Byggnader står för en tredjedel av den globala energiförbrukningen där reglering av inomhusklimatet utgör en betydande post. Det finns ett antingen-eller-förhållande mellan luftkvalitet och energibesparing. Vill vi ha bättre luft kostar det energi. Vill vi spara energi får vi sämre luft.
- Vår vision är att ta in förorenad luft från staden i aggregatet, rena den för byggnaden och sedan skicka ut den renare än den var när den kom in. På så sätt vill vi göra om ventilationssystem i byggnader till reningsverk, berättar Viktor Kjellberg, VD på Sally R.
Sally R använder sig av add on-teknologi där deras ventilationslösning kopplas till det befintliga luftbehandlingsaggregatet. Tekniken utgår från jordens ventilationsteknik med syret som finns utanför dörren och lägger på rymdteknik som säkerställer luftkvaliteten till lägre energikostnad och minsta möjliga energiförbrukning.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Sandra Eriksson