Mätpunkt Tynnyrilaki

Foto: Christer Kuttainen

Har du varit på världsarvspunkten än?

Berget Tynnyrilaki är det högsta i Pingisvaaraområdet med sina 445 m.o.h. När du närmar dig toppen finns ett vindskydd och en eldplats intill stigen där du kan slå dig ner och vila innan du går de sista metrarna upp till toppen.

På toppen finns ett utkikstorn där du får fina vyer över landskapet. Siktlinjerna mot de närmaste mätpunkterna har markerats och röjts fram och i tornet finns information om vilka andra mätpunkter du ser.

Ingen markering av bestående karaktär från Selanders mätning har återfunnits på Tynnyrilaki. Däremot finns ett kryss inristat i en sten på bergets topp vilket kan vara en så kallad excentrisk markering som anger ungefärligt läge för huvudpunkten.

Tynnyrilaki ligger ca 3 mil sydost om Karesuando och öster om riksväg 99. Efter 7 km på grusvägar finns en parkeringsplats och informationsskylt vid bergets fot. Från parkeringen är det ungefär 1 kilometers vandring längs en markerad skogsstig upp till toppen.

Se en film om Kirunas mätpunkt nedan

Visste du att?

Tynnyrilaki betyder Tunnhjässan och toppen fick detta namn eftersom man använde sig av så kallade tunnsignaler. Det var den vanligaste typen av signaler vid denna tid och innebar att man satte upp en tunna i signalstången man skulle sikta mot från närliggande mätberg. Det måste ha varit en spännande händelse när den fick ge namn till en egen topp!

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling