År 2004 stod det klart att gruvbrytningen skulle komma att påverka stadens dåvarande centrum. Det innebar att 6000 personer, vilket är hela 33 procent av Kirunas befolkning, skulle behöva flytta.
Hösten 2022 invigdes den nya stadskärnan och den fortsätter att byggas med bland annat nya bostäder, ett nytt badhus och en ny gymnasieskola.
I över 100 år har järnmalmsbrytningen pågått i Kiruna utan att nämnvärt påverka stadens centrala delar
År 2004 stod det klart att den tiden var över. Då presenterade gruvföretaget LKAB en prognos för hur sprickbildningen kommer att nå in i det som nu är gamla centrum. Det blev startskottet för stadsomvandlingen. Gruvbrytningen är basen i Kirunas näringsliv och därför är Kiruna kommun beredd att flytta delar av staden.
I utvecklingsplanen ingår tio kvarter som ligger runt Kristallen
Den 22 april 2014 antog kommunfullmäktige en utvecklingsplan för nya Kiruna. I september-december samma år genomfördes en markanvisningsprocess. Intresset för markanvisningen var stort och tolv företag anmälde intresse för att få bygga i den nya stadskärnan. En extern bedömningsgrupp lämnade förslag till tilldelningsbeslut och kommunfullmäktige beslutade den 23 februari 2015 i enlighet med förslaget.