Fritids- och kulturliv

Foto: Johan Ylitalo
Foto: Johan Ylitalo

I Kiruna finns många möjligheter på nära avstånd, som gör att du kan fylla ditt liv med omväxlande och spännande aktiviteter.

Närheten gör att det är lätt att vara aktiv och att det finns allt från små äventyr till stora upplevelser. Kiruna, som är en av Sveriges föreningstätaste kommuner, erbjuder ett rikt fritids- och kulturliv.

I Kiruna finns promenadstråk, fiskevatten och natursköna rastplatser. Drygt 530 000 hektar är skyddade områden i form av nationalparker, naturskydds- eller djurskyddsområden. Det är 26 procent av kommunens yta och nästan elva procent av all skyddad natur i Sverige.

På vintern finns ett flertal upplysta skidspår som nyttjas flitigt. Det finns också milslånga vandringsleder som tar dig till olika vackra platser runt om i kommunen. Att ta sig upp till Kebnekaises topp cirka 2 100 meter över havet med skidor på vintern eller vandringskängor på sommaren, är en populär tur bland både Kirunabor och besökare.

Det finns även en nybyggd rullskidbana. Den 7.6 kilometer långa banan börjar vid Matojärvi idrottsplats och går en slinga runt området för att sedan komma tillbaka till idrottsplatsen. Rullskidbanan har två olika spårlängder; 2,5 kilometer och 5,1 kilometer. Det längre spåret är mer fysiskt och kräver god kunskap eftersom det är brant utförsbacke vilket medför höga farter.

Tar du dig hellre runt med motordrivet fordon så finns det cirka 150 mil skoterled runt om i kommunen.

Mitt i Kiruna finns en slalombacke, Luossavaarabacken Länk till annan webbplats..  Här kan du bland annat åka slalom vintertid och cykel på sommaren. Anläggningen har två liftar, en stollift med plats för fyra personer i varje korg och en släplift (bygel). Stolsliften är huvudlift. Det finns fyra nedfarter och en park med hopp och rails. Totala pistlängden är 2 500 meter och fallhöjden är 156 meter. Luossabacken erbjuder en fantastisk utsikt från toppen. Härifrån kan du blicka ut över fjällvärlden och vaka med midnattssolen om somrarna.

Kiruna är en av Sveriges föreningstätaste kommuner. De många aktiva föreningarna bidrar till stadens rika fritids- och kulturliv.

I föreningsregistret hittar du alla föreningar Länk till annan webbplats.

 • Bokfestivalen - varje år i oktober arrangeras bokfestivalen som är mycket populär både bland besökare och författare. Festivalen anordnas av Kiruna stadsbibliotek och Kiruna bokhandel. Författarmöten, seminarier, bokförsäljning, samt en egen bokfestival för kommunens skolbarn
 • Arctic Light Filmfestival Länk till annan webbplats. - varje år i november arrangeras festival för alla som älskar film. Huvudarenan är Kiruna Folkets Hus, men håll filmerna visas även i specialmiljöer utomhus, på Icehotel och 540 meter under jord LKAB:s gruva. 
 • Snöfestivalen Länk till annan webbplats. - kultur och vinter är fokuks på denna populära snöfest.  Besökarna kan delta i ett brett program med stor fokus på kultur och familjeunderhållning. Aktiviterna, som varierat år till år, består av till exempel snöslungerace, hundspannsåkning, renrace, konståkning, musikframträdanden, dans och en stor snölekpark för de minsta besökarna. Men festivalens huvudinslag är Kirunas internationella snöskulpturtävling. En tävling som årligen lockar konstnärer från hela världen till Kiruna.  
 • Kirunafestivalen Länk till annan webbplats. - Kirunafestivalen har sedan starten 2000 blivit ett givet inslag i Kirunasommaren, ett tillfälle att umgås, dansa och lyssna på några av Sveriges absolut största artister.
 • Kiruna Pride Länk till annan webbplats. - En festival för alla i kärlekens tecken, i norrsken och midnattssol.
 • Kiruna kommun har sedan 1959 ett konstnärsstipendium, Kirunastipendiet, som varje år söks av 110-170 konstnärer. Stipendiet är på 40 000 kronor. Kommunen köper också konst för 40 000 kronor från stipendiatens utställning som anordnas i Kiruna.
 • Kommunen har en konstsamling med över 2 000 objekt. Många av de dyraste konstverken härstammar från Hjalmar Lundbohms samling från 1900-talets början. Kommunen köper även årligen in ny "lös" konst för 100 000 kronor.
 • Det finns utomhuskonstverk runt hela staden samt i Svappavaara och Vittangi.
 • På uppdrag av kommunen arrangerar Kiruna konstgille arrangerar årligen konstutställningar och även ett antal föreläsningar. Konstnärsföreningen Kiruna konstkollektiv samt föreningen Koncentrat finns också i kommunen.
  Flera arbetsplatser i Kiruna har egna konstklubbar.
 • Kiruna kommun tillämpar den så kallade en procents-regeln, vilket innebär att det vid ny-, om- och tillbyggnationer satsas en procent av byggkostnaderna på konstnärlig gestaltning. Om det byggs en skola eller ett äldreboende för 190 miljoner så satsas det då 1,9 miljoner på konstnärlig gestaltning.
 • I Kristallen i Kiruna finns även Konstmuseet i Norr, Norrbottens länskonstmuseum Länk till annan webbplats., som visar samhällsengagerad och kritiskt orienterad samtidskonst med en mångfald av konstnärliga uttryck, medier och praktiker.
 • Det nya kulturhuset Aurora kultur & kongress står klart i den nya stadskärnan.
 • Vid kulturskolan kan du lära dig att spela musik, teater, dansa eller upptäcka konstens värld och träffa vänner som har samma intressen. Undervisningen sker från nybörjarnivå och ger lektioner och inspiration till dem som vill fortsätta utveckla sina förmågor. Genom föreställningar, konserter och utställningar finns möjlighet att framträda för publik.
 • I kommunen finns Kiruna teater- och musikförening Länk till annan webbplats. som anordnar teater-, musik- och dansföreställningar.
 • Här finns också Kiruna amatörteaterförening Länk till annan webbplats. som har stor verksamhet och egna lokaler och som bl a arrangerar nyårsrevyer som varje år ses av runt 1 700 personer.
 • Ungdomsmusikföreningen Tusen Toner Länk till annan webbplats. har en stor verksamhet och egna lokaler med repetitionslokaler för 25-30 band, inspelningsstudio, konsertlokal och fik.
 • I Kiruna finns Giron sámi teáhte Länk till annan webbplats.r som är samernas nationalscen och uppträder både i Sverige och i andra länder.

I Kiruna hittar du både lokala butiker och kedjor med allt från sportartiklar, kläder, heminredning och hantverk till motorer, möbler och mer därtill.

Hösten 2022 invigdes Kirunas nya stadskärna och handeln från Kirunas dåvarande centrum flyttade till nya, fina lokaler i de tre nybyggda galleriorna längs handelsgatan. Galleriorna Sjuan, Åttan och Nian har fått sina namn efter numreringen på tomterna där kvarteren står. I galleriorna finns butiker för sport, friluftsliv, heminredning, dagligvaror, apotek, blomsterhandel, kosmetik, kaféer samt restauranger. Här finns både lokala handlare och ett antal butikskedjor med en blandning av butiker, kaféer, restauranger och övrig service som ger en bred variation.

En kilometer från den nya stadskärnan finns även ett handelsområde med volymhandel med butiker för dagligvaror, sport, heminredning, kafé, snabbmatsrestauranger och olika butikskedjor.

I Kiruna är handeln relativt stor sett till antalet invånare. Delvis beror det på närheten till Norge och norrmän som shoppar i Kiruna, men även på att Kirunaborna har en hög inkomstnivå (319,6 tkr) och mer köpstarka i jämförelse med övriga Sverige (290,3 tkr). Arbetslösheten är också lägre i Kiruna (5,9 %) än i övriga Sverige (6,9%).

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg