December

Släde ur föremålssamlingen. Foto: Clara Nyström och Borg Mesch

Släde från 1825

Såhär i juletid bjuder vi på ett av våra äldre föremål som använts under vintern. Släden har fina målningar och finsk inskription och är en gåva till samlingen.

Släden är målad i ljusbrunt och mycket vackert dekorerad med en bård med blommönster runt hela släden i blått, rött och svart.

Närbild
Övre delen av sittdelens sidostycke med bården som omgärdar hela sittplatsen. Foto: Clara Nyström

På ryggstödets baksida finns målningar med en blomklädd tyggirlang som sveper in från sidorna och nedanför detta en vas med en blombukett.

Närbild
Baksidan med målningar av blommor. Foto: Clara Nyström

På sittstödets sidor i nedre delen finns på var sida en målning som skiljer sig från de övriga lätta och vackra blomdekorationerna. Det är två figurer som kan tolkas som bockar, kanske julbocken. På ena sidan syns en bock som ser ut att röka en pipa eller som frustar medan andra sidan visar en förklädd gestalt som tagit av sig sin mask.

Närbild
Detaljbild på den högra sidan där figuren har tagit av sig sin förklädnad. Foto: Clara Nyström
Närbild
Detaljbild på den vänstra sidan på en bok som möjligtvis röker en pipa. Foto: Clara Nyström

Sittplatsen rymmer en person men medarna rymmer nog även en körkarl baktill. Insidan är helt målad i rött och framtill hittas även här blommor. På ryggstödet finns ljusgul ornamentik som ramar in inskriptionen: Henteriki Auno ruotalasta 1825. Detta talar om att släden troligen har tillhört Henteriki (Henrik) Auno som var hemmahörande i ruola. Vad ruola är eller ligger eller varför det stavas med liten bokstav är dock okänt.

Det är varje fall en riktigt vacker raritet vi har i vår samling!

Närbild
Den finska inskriptionen samt årtal 1825. Foto: Clara Nyström

Om julbocken

Julbocken har genom tiderna haft olika funktioner och även varit förknippad med olika lekar.

Bocken som symbol i Norden kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjostr och Tanngrisnir.

De äldsta beläggen i Norden för en bocktradition kring jul är från början av 1700-talet. Då gick ungdomar runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng visor. En person kunde då vara utklädd till bock, ibland med en mask gjord av halm. Under 1800-talet förändrades traditionen gradvis till att en man från den borgerliga samhällsklassen utklädd till bock delade ut julklappar på ett sätt som påminner om jultomten. I Finland förekommer det fortfarande på vissa håll att julklapparna delas ut av julbocken, joulupukki, vilket också är det finska ordet för j Länk till annan webbplats.ultomten.

Enligt äldre europeisk bocktradition från medeltiden så förekom bocken som en djävulsliknande gestalt med hovar och horn som följde med Sankt Nikolaus. Bocken symboliserade att Nikolaus kunde hålla djävulen i schack.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling