Juli

Gustav III:s rakskåp. Foto: Clara Nyström

Kung Gustav IIIs rakskåp

En riktig raritet i vår samling! Komplett med skägg och allt. Men vad har det med Kiruna att göra?

Svaret är: egentligen ingenting, men skåpet fanns med i den Bodinska samlingen när den skänktes till kommunen 1987. I denna samling finns föremål från jordens alla hörn och spännande antikviteter.

Gott om kunglig glans har Kiruna dock fått genom åren. Oscar II invigde Riksgränsbanan/Malmbanan 1903, hans son prins Eugen var vän med Hjalmar Lundbohm och målade kyrkans altartavla. Barnbarnet och nuvarande kungens farfar, Gustav VI Adolfs, reste en minnessten över B1.an vid sitt besök 1952 för att nämna några, så nog tror vi att även Gustav III hade besökts staden om den funnits på hans tid.

Närbild
Närbild över satirteckningen märkt C.Holm. Foto: Clara Nyström

Rakskåpet sägs ha tillhört Gustav III (1746-1792) och är ett litet behändigt skåp på runt 40 cm med många lådor och små speglar. Baktill finns ett handtag så att det enkelt kunde flyttas. Där det tidigare bör ha suttit ytterliggare en spegel sitter det nu en senare tillkommen satirteckning av C.Holm. 

Närbild
Närbild över satirteckningen märkt C.Holm. Foto: Clara Nyström

Färgerna är kungligt blå med gulddekor och det profilerade krönet anknyter till barocken vilken för oss till 1700talet. Även glaset, med sin kvicksilverfoliering kan vara från 1700talet. Sidospeglarna bildar pelarna i en korintisk pilaster. Bakom dessa finns fyra små lådor och även den övre spegel är en låda. I nedre lådan ligger en liten påse med skägg samt två rakknivar.

Närbild
innehållet i nedre lådan med en tygpåse full med hår/skägg och två rakknivar. Foto: Clara Nyström
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling