September

Ett äldre gevär med flintlås, träkolv och laddningspinne
Gevär ur samlingen. Foto: Clara Nyström

Gevär med flintlås

Nu börjar jaktsäsongen så vi visar upp ett av våra gevär ur Bodinska samlingen. Hur just denna bössa används är dock okänt.

I den Bodinska samlingen, med föremål från hela världen, finns olika slags vapen som pistoler, svärd, en pilbåge, knivar och olika slags gevär.

Detta gevär är enpipigt med flintlås, stock av trä och litet sikte. Märkningen ser ut att vara RB vilket skulle kunna stå för Ronneby. I och med freden i Roskilde 1658 hade Blekinge, och Ronneby, blivit svenskt och i Ronneby anlades 1679 ett "gevärsfaktori", en vapenfabrik som skulle förse den nyanlagda örlogsstaden Karlskrona med gevär.

Närbild på flintlåset
Närbild på flintlåset. En bit flintasten sattes emellan tvinnen och skruvades fast, när den slog emot metalldelen till höger så avfyrades vapnet. Foto: Clara Nyström

Flintlåset är en mekanism som som används för att avfyra ett eldvapen och uppfanns i Frankrike i början av 1600talet. Det var en förbättring och utveckling av snapplåset och likt denna utnyttjade flintlåset en bit flintsten som slogs mot ett eldstål, men var betydligt funktionssäkrare.

Med små förändringar förblev flintlåset den förhärskande låsprincipen fram till dess att slaglåset uppfanns kring 1815.

Läs mer om Bodinska samlingen här Öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Clara Nyström

Kiruna bildsamling