Aktuella projekt

Det växer så det knakar i Kirunas nya stadskärna. Foto: Kiruna kommun

Under de närmaste åren kommer hotell, kulturhus, handelslokaler och bostäder att stå klara i den nya stadskärnan. På den här sidan kan du läsa om kommunens byggprojekt.

Det handlar om flera nya kommunala verksamheter som får nya byggnader och flera kvarter som bebyggs med bostäder och kontor. Det är inte bara i den nya stadskärnan som det satsas, friluftsområdet Luossavaara Matojärvi utvecklas också.

Merparten av projekten finansieras av ersättningar för stadsomvandlingen, som tillsammans med kommunal finansiering gör det möjligt att växla upp insatsen och skapa innovativa anläggningar, bostäder och serviceerbjudanden för Kirunaborna. Kommunkoncernen satsar ungefär tre till fyra miljarder kronor på att bygga upp en helt ny stad.

Samtidigt skapas en miljö- och funktionsmässigt smart stad genom att kombinera verksamheter i gemensamma lokaler vilket ger både samordningsvinster och kostnadseffektivitet ur driftsynpunkt.

Klicka på bilden nedan för att läsa mer om andra aktörers projekt kopplade till stadsomvandlingen i nya centrum och i Kiruna centralort.

Övriga projekt

På den här sidan finns information om andra aktörers byggprojekt med koppling till den pågående stadsomvandlingen i den nya stadskärnan samt i Kiruna centralort.

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Marianne Nordmark