Kebnekaise – Giebmegáisi

Ljusinstallation av Florian Kynman, Atopia Art & design AB.

Ljusinstallationen Kebnekaise – Giebmegáisi är placerad i gång- och cykelport under E10 vid foten av Luossavaara, väster om nya E10:ans avfart till Skidbacksvägen. Det går bra att promenera hit via gång- och cykelvägen bakom Porfyrvägen.

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och har två toppar, Sydtoppen och Nordtoppen. Kebnekaise är den högsta fjälltoppen i Kebnekaisemassivet, som består av flertalet toppar till exempel den karakteristiska Tolpagorni.

Tolpagorni hette ursprungligen på lulesamiska "Giebnnegájsse", vilket betyder "kitteltopp". På grund av ett missförstånd trodde man att namnet var för det högsta berget och inte det mest karakteristiska. På det viset fick Sveriges högsta berg sitt namn Kebnekaise, varvid ett nytt namn skapades för Tolpagorni.

På ljusinstallationen syns bergets två toppar. Vilken topp som är högst beror på hur mycket glaciären på Sydtoppen smälter. 2019 passerade Nordtoppen, 2096,8 m, höjdmässigt Sydtoppen, 2095,6 m, för första gången. För 40-50 år sedan var högsta punkten på Sydtoppen 2111 m, och ca 15 m har försvunnit sen dess.

Ljusinstallationen Kebnekaise – Giebmegáisi är placerad i gång- och cykelport under E10 vid foten av Luossavaara, väster om nya E10:ans avfart till Skidbacksvägen.

Installation av Florian Kynman, Atopia Art & design AB.


Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark

Kiruna bildsamling