Klocktornet flyttade till sin nya plats 2017 och står nu ståtligt bredvid det nya stadshuset Kristallen.
Klocktornet byggdes mellan 1959-1963 och är i gjutjärn. Klocktornet som tidigare var lokaliserad på gamla stadshusets tak utformades av arkitekten för gamla stadshuset Artur von Schamlensee i samråd med konstruktören Konrad Hernelind.
Kvällen den 31 juli 2017 lyftes första delen av klocktornet av från taket. Följande dagar monterades klocktornet ned och transporterades sedan till verkstad för att bland annat byta ut visarna och styrsystemet. Därefter flyttade klocktornet till sin nya plats bredvid Kristallen. Placeringen av klocktornet ingick i det vinnande förslaget från Henning Larsen Architects.
Konstnär och professor Bror Marklund gjorde en konstnärlig gestaltning i klocktornet med figurer med lokal förankring så som örnar och renar som en symbol för samspelet mellan natur och kultur. Figurerna är bland annat två gruvarbetare med pannlampa varav den ena sträcker upp armarna för att hälsa ljuset. Under sig har de ett grinande varghuvud och en utmärglad ren. Åt andra hållet flyger en skräckslagen rovfågel.
Kul att veta
När klocktornet sattes upp på det gamla stadshuset så sägs det att Bror Marklund inte var nöjd, då han tyckte att hans figurer och detaljer på klockan kom till sin fulla rätt då den hamnade så högt upp. Idag hade hans vilja och önskan gått i uppfyllelse då man ser den väl från backen samt inifrån Kristallen.
Klocktornet är 26 meter högt men har förhöjts med en sju meter hög sockel täckt med guldkasetter. Totalt höjer sig klocktornet 33 meter över markytan. Tornet har 23 klockor som tillsammans väger 8.2 ton och de kan spela olika melodier. Några av klockorna har namn som Kvartett, Kommunal, Skolan och Musikanten. Till alla klockorna finns dikter skrivna av Malmbergsfödde författaren Björn Erik Höijer. I de sju största klockorna är dikterna ingjutna i klockorna.
På en av klockorna finns nedanstående dikt ingjuten i klockan:
”Lappland. Fjäll och myr.
Här tillblev staden
på gruvans skuldra
Långt i norr där hjortronblomman yr
och skvattram doftar,
sångsvanen ropar i sin lur,
steg upp storståtlig
mot sidenklädda björkars glesa mur
gruvstaden Kiruna.
Ripstaden. Rikstaden. Storstaden.”