Dokumentation av rivningen av Kirunas gamla stadshus

Kirunas gamla stadshus avvecklades år 2019. På fotot ser vi det gamla stadshuset med gruvan i bakgrunden.

Välkommen att besöka området där det gamla stadshuset Igloo stod. Platsen har gjorts om till ett parkområde, en gruvstadspark.

Kiruna stadshus började sakta att tömmas på inventarier, konst och verksamhet under senare delen av våren och sommaren 2018. Den 10 augusti 2018 stängdes det gamla stadshuset för gott. Det gamla stadshuset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas.

Dessutom monterades en del byggdetaljer, till exempel fönster, räcken och speciella trämaterial ned för att återanvändas i Kirunas nya centrumkärna. På taket fanns det asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken.

Det gamla klocktornet nedmonterades våren 2017 och står på torget i Kirunas stadskärna intill det nya stadshuset Kristallen.

Fotot visar platsen där det gamla stadshuset stod är en park med bland annat hängmattor.
Platsen där det gamla stadshuset stod har gjorts om till en gruvstadspark.

Kiruna Stadshus Igloo uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee. Den rektangulära byggnaden var tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vände sig mot staden.

Stadshuset stod klart för inflyttning i början av 1962 men på grund av förseningar med montaget av klocktornet fick invigningen vänta till april 1963.

I december 2018 togs arkitektpriset, Kasper Salinpriset ned tillsammans med det historiska byggnadsminnesmärke som varit uppsatta i Kirunas gamla stadshus Igloo. Nedan finns en länk till en video på Kiruna kommuns sida på YouTube från det aktuella tillfället.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Marianne Nordmark