Kirunastipendiet

"En maskros avbryter fjärilens dröm I" av konstnär Leyun Wang-Kirunastipendiat 2021

Ett stipendium som sätter konsten i centrum! År 1959 instiftades Kirunastipendiet och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun

Syftet med stipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i Kiruna samt att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst.

Kirunastipendiet kan sökas av i Sverige, för tidpunkten, verksamma konstnärer. Utlysningen sker, under november-december, via konstpools webbsida. Under mars månad arrangeras en utställning med fem finalister i Kiruna Konsthall. I samband med utställningen sammanträder juryn återigen för att till sist tillkännage sitt beslut och kora en stipendiat.

Juryn besår av kulturutskottets ledamöter och proffessionell kompetens inom området.

Stipendiaten erhåller en summa om 30 000 kr och tilldelas, under oktober månad, en egen utställning i Kiruna Konsthall där Kiruna Kommun köper in konst av till ett värde av 40 000kr.

Utöver detta tillbringar stipendiaten en månad i Kiruna kommun och bor förmånligt i konstnärslägenheten som finns till förfogande under aktuellt år och kommande år framöver.

Kirunastipendiat 2021: Leyun Wang

Konstnär Leyun Wang

Juryns motivering:

Med en svävande lätthet och ett själfullt utryck skapar konstnären en värld för betraktaren att drömma sig bort i.

Leyun Wang

Leyun Wang är född 1963 i Hangzhou, Kina och har examen från China Academy of Art. Sedan 1991 bor och arbetar hon i Stockholm. Konstnärligt experimenterar Leyun med materialens möjligheter och möten mellan måleri, installation och textil. Hennes uttryck och berättelser befinner sig i gränslandet mellan de kulturer hon levt och lever i.

Jag vill med verken locka in betraktaren genom det vackra och det taktila – besökaren får uppleva verken både med blicken och med känseln. Men denna inbjudan är också ett sätt att föra in publiken i en djupare berättelse om frihet kontra ofrihet, om naturens väsen och om den sköra balansen mellan människa och natur. Ett av ansökningsverken är En maskros avbryter fjärilens dröm I, ett verk befolkat med mjuka skulpturer likt levande väsen,  fritt svävande i luften. Objekten är gjorda av färgade tyger i sidenorganza och vikta som origami.


Kiruna kommun och Kiruna konstgille ville inte bara gratulera Leyun Wang en gång till stipendiet, utan dubbelt upp! Konstnären har även vunnit omröstningen av Publikens pris

Övriga konstnärer som deltog i finalutställningen var:

Anna Erlandsson, Torbjörn Johansson, Oktawian Bohdziewicz samt Annica Berglund. Stort tack för ert deltagande och vi önskar er all lycka och välgång med det fortsatta skapandet.

Vi tackar alla deltagande konstnärer och allmänhet för visat intresse för konsten och vårt anrika lokala stipendium. Vi hoppas att vi alla ses igen till oktober när Leyun Wang, Kirunastipendiat 2021, ställer ut med en egen konstutställning i Kiruna konsthall.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Malin Rolund