Kirunastipendiet

"En maskros avbryter fjärilens dröm I" av konstnär Leyun Wang-Kirunastipendiat 2021

Ett stipendium som sätter konsten i centrum! År 1959 instiftades Kirunastipendiet och tillkom som ett samarbete mellan Kiruna Konstgille och Kiruna Kommun

Syftet med stipendiet är dels att göra Kiruna känt bland konstnärerna som ett värdefullt och intressant motivområde, dels att stimulera konstintresset i Kiruna samt att ge kirunaborna möjlighet att bekanta sig med högklassig aktuell svensk bildkonst.

Kirunastipendiet kan sökas av i Sverige, för tidpunkten, verksamma konstnärer. Utlysningen sker, under november-december, via konstpools webbsida. Under mars månad arrangeras en utställning med fem finalister i Kiruna Konsthall. I samband med utställningen sammanträder juryn återigen för att till sist tillkännage sitt beslut och kora en stipendiat.

Juryn besår av kulturutskottets ledamöter och proffessionell kompetens inom området.

Stipendiaten erhåller en summa om 30 000 kr och tilldelas, under oktober månad, en egen utställning i Kiruna Konsthall där Kiruna Kommun köper in konst av till ett värde av 40 000kr.

Utöver detta tillbringar stipendiaten en månad i Kiruna kommun och bor förmånligt i konstnärslägenheten som finns till förfogande under aktuellt år och kommande år framöver.

Kirunastipendiater genom tiderna 1959-2022 , 130.3 kB.

Kirunastipendiat 2022: Knutte Wester

Knutte Wester Kirunastipendiat 2022
Konstnär Knutte Wester

Juryns motivering:

” Med ett tidlöst uttryck lyfter konstnären mänsklig utsatthet och de små och svagas röster på ett tankeväckande sätt”

Knutte Wester

Knutte Wester är konstnär och filmare, född 1977 i Eskilstuna men numera bosatt i Umeå. Knutte Wester är utbildad på Konsthögskolan vid Umeå universitet och Wits University i Johannesburg.

Wester arbetar med olika tekniker och till finalutställningen för Kirunastipendiet visades 3 verk;

I min isolering färdas jag i minnet (skulptur) Förlorade avgjutningar av en väntan på förflyttning (skulptur).

Untitled Project (Rogers Avenue 6am on a sunday morning). I New York flyttade jag min ateljé till ett familjehärbärge. Där berättade en 8-årig pojke om de olika härbärgen han vuxit upp på, och om det vaga minnet av en riktig lägenhet. Tillsammans med hans mamma skapade vi en avgjutning av hans axel. En dag före gryningen åkte vi tillbaka till det hus de vräkts från och monterade upp axeln på fasaden, som ett eko av någon som en gång bott där. Silikonmonterat foto. 2015.

Jag bygger en koja åt min bror. En liten gestalt bygger en koja åt sin lillebror, en plats de kan kalla sin egen. (Växte ur projektet på Barnhemmet i Riga 2006-2014). Jesmonite, målad. 2014.

Publiken får även de rösta på sin favorit och även där fick Knutte Wester flest röster under årets finalistutställning som pågick under mars månad i Kiruna konsthall.

Övriga konstnärer som deltog i finalutställningen var:

Anneli Philgren, Staffan Westerlund, Eva Tov och Sara Rylander. Stort tack för ert deltagande och vi önskar er all lycka och välgång med det fortsatta skapandet.

Vi tackar alla deltagande konstnärer och allmänhet för visat intresse för konsten och vårt anrika lokala stipendium. Vi hoppas att vi alla ses igen i oktober när Knutte Wester, Kirunastipendiat 2022, ställer ut med en egen konstutställning i Kiruna konsthall.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Sofia Lagerlöf Määttä