Torggatan

Fotot visar byggnader under uppbyggnad med blå himmel i bakgrunden.
Torggatan i Kirunas nya stadskärna i juni 2022. Foto: Moa Strålberg.

Från Stadshustorget sträcker sig Torggatan fram i nordöstlig riktning, en gågata med tät och ombonad miljö. Olika verksamheter som handel, arbetsplatser, kultur, hotell, restauranger och kaféer kommer gemensamt skapa en sammanhållen stadskärna.

September 2022 invigs handelskvarteren och Kirunas nya stadskärna öppnar upp.Samtidigt flyttar handeln ut från Kirunas nuvarande centrum till det nya. Den största delen av de kommersiella lokalerna ligger i Kvarter 7, 8 och 9, både med gallerior och lokaler med egen ingång från gågatan.

Sjuan, åttan och nian

De tre galleriorna längs Kirunas nya shoppinggata får namnen sjuan, åttan och nian med koppling till att de är byggda på tomt 7, 8 och 9.

Kirunas nya stadskärna

Den nya stadskärnan kommer att innehålla olika verksamheter; handel, arbetsplatser, kultur, hotell, restauranger och kaféer som lever sida vid sida. Till stadskärnan ska all handel som i dag finns i centrum flyttas. Kirunas nya shoppinggata blir en gågata med en tät och ombonad miljö. Ovanpå butikerna i bottenplanet byggs bostäder och kontor som bidrar till stadslivet.

Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Marianne Nordmark