Vatten och avlopp

Vatten hälls ur kranen i ett dricksglas
Foto: Mattias Forsberg, Tekniska Verken i Kiruna

Att vatten samt avlopp fungerar och att leveranserna är stabila och trygga är vi så vana vid så att det är en självklarhet, och så ska det också vara.

Bakom denna fungerande samhällsservice finns dock en stor organisation som är okänd för de flesta. På Tekniska Verkens gatu- och VA-avdelning jobbar cirka 25 personer med ledningar och andra typer av anläggningar.

Vatten och avloppsreningsverken är spridda över hela kommunen och är 40 stycken till antalet jämnt fördelade på 20 vattenverk. Beroende på hur många anläggningen ska serva så varierar naturligtvis storleken. De största verken finns i Kiruna C och de minsta servar så få som enstaka hus på landsbygden. Det är en unik service som Kiruna kommun valt att tillhandahålla och de geografiska förutsättningarna är även de speciella. Detta gör att serviceorganisationen måste vara flexibel och effektiv för att lyckas hålla kostnaderna för vatten och avlopp på en rimlig nivå.

Taxor

VA-verksamheten i Kiruna kommun finansieras med en så kallad solidarisk taxa som gör att kostnaderna för brukaren är lika stora oavsett om de servas av en liten anläggning på landsbygden eller av de stora anläggningarna i centrala Kiruna. Det är en del i Kiruna kommuns strävan att bidra till en levande landsbygd i hela kommunen.

Debitering

Vanligtvis faktureras kunderna, men det är även möjligt att få kostnaderna dragna från sitt konto via autogiro. Då kan du också välja att dela upp betalningen per månad. Vid frågor är du välkommen att kontakta Tekniska Verken i Kiruna AB.

Kontakt

 • Miljökontoret

  Miljö- och bygglovsexpeditionen
  Kristallen, entréplan, Stadshustorget 1

  Telefontider

  Måndag kl. 09.00–12.00
  Tisdag kl. 09.00–12.00
  Onsdag kl. 10.00–14.00
  Torsdag kl. 13.00–16.00
  Fredag kl. 08.00–11.00

  Besökstider

  Måndag kl. 09.00–12.00
  Onsdag kl. 10.00–14.00
  Fredag kl. 08.00–11.00

 • Helena Söderlund

  Miljöchef
  Stadshustorget 1, Kiruna
  981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidansvarig • Camilla Furvall