Bygga nytt, ändra eller riva

Ska du bygga nytt, bygga till eller kanske riva en byggnad? Vissa åtgärder kräver bygglov, i andra fall kan det krävas en anmälan eller ett marklov. Här hittar du information om vad du behöver tänka på.

Här har vi samlat information om de vanligaste åtgärderna och länkar där du kan hitta mer information. Ibland behövs det kanske mer svar än de vi ger här på vår webbplats. Då är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post. Våra koordinatorer finns tillgängliga via telefon och e-post och de kan svara på de flesta frågor. Det finns också möjlighet att boka en 30-minuters rådgivning med en inspektör. Tidsbokning kan du göra via telefon eller e-post. 

Vi tillhandahåller handlingar gällande din fastighet och du kan även beställa kartunderlag från oss.

Vid Kundtjänst på entréplan i Kristallen finns en brevlåda där du kan lämna in handlingar. 

Kiruna kommun är anslutna till MittBygge vilket innebär att du kan söka bygglov digitalt med hjälp av BankID. 

Bygglovskontoret rekommenderar att du söker ditt bygglov i god tid innan du ska börja bygga. Om du söker lovet under vinterhalvåret kan du vara säker på att ha både bygglov och startbesked klart när byggsäsongen drar igång.

Kundtjänsten håller stängt

På grund av de skärpta allmänna råden rörande covid-19 håller miljö- och byggnadsförvaltningen stängt i Kundtjänst. Vi tar inte heller emot personliga besök. Vi finns fortsatt tillgängliga via telefon och e-post. Handlingar kan även lämnas i brevlåda på entréplan i Kristallen.

Kontakt

 • Bygglovskontoret

  Miljö- och bygglovsexpeditionen
  Stadshustorget 1  På grund av den ökade smittspridningen har vi stängt vår expedition i stadshushallen. Vi finns tillgängliga på telefon enligt följande:

   

  Måndag kl.09.00-12.00

  Tisdag kl.09.00-12.00

  Onsdag kl.12.00-14.00

  Torsdag kl.13.00-16.00

  Fredag kl.08.00-11.00

 • Antero Ijäs

  Förvaltningschef
  Stadshustorget 1
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Monica Lindqvist