Forskning och näringsliv

Vintervy med Maxusraketen i centrala Kiruna
MAXUS är världens största raket speciellt avsedd för experiment i tyngdlöshet

Kiruna är inte bara en gruvstad, det är också en rymdstad.

Över 50 år i rymden

Rymdindustrin spelar en mycket viktig roll i Kiruna, med aktörer som IRF, EISCAT, Space Campus och SSC / Esrange Space Center. Människor kommer hit från hela världen för forskning och satellitkommunikation. Vid Esrange Space Center, placerat drygt fyra mil öster om Kiruna centralort, sänder SSC upp sondraketer och stratosfäriska ballonger i forskningssyfte. Här finns också en station för kommunikation med satelliter. Esrange grundades 1966 och drivs av SSC - Swedish Space Corporation. 

Norrbottens turistort

Kiruna är också turiststaden framför andra i norra Sverige med cirka 40 procent av alla turistövernattningar i Norrbotten. Flaggskeppet är ishotellet i Jukkasjärvi, som sedan starten 1990 vuxit till att bli Sveriges mest internationellt kända turistmål. Icehotel startar nu också isbarer i en rad världsstäder, hittills i bland annat Milano, London och Tokyo. Även inom Kiruna kommuns gränser har besöksnäringen investerat kraftigt under 2000-talets början. I de nordvästra Kirunafjällen siktar ägarna till skidanläggningarna på att kraftigt öka sin kapacitet de kommande åren.

Ny näringsgren utvecklas

Verksamheterna inom gruva, rymd och turism har också gett upphov till ytterligare en växande näringsgren, nämligen testverksamhet. Biltestverksamhet har pågått i decennier med bland andra Renault och Volvo och i dag kan man även se de senaste modellerna av bilar som Jaguar och Aston Martin på Kirunas gator. I januari 2007 kunde en ny halkbana invigas intill Kiruna flygplats och i samarbetet Kiruna Test Area planerar näringslivet i Kiruna att vidareutveckla testverksamheten på en rad olika områden.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Lisbeth Pekkari