Mat, lunch, måltider

Förskolan har bra möjligheter att på ett positivt sätt främja hälsosamma matvanor hos våra barn. Vår målsättning är att maten som serveras på förskolan ska vara näringsmässigt rätt sammansatt, smaka gott, se god ut och ätas i en trevlig miljö.

Förskolekök

Det är 21 förskolekök i Kiruna kommun varav 9 tillagningskök, 12 mottagningskök. I tillagningsköken tillagas och planeras frukost, lunch och mellanmål. I mottagningskök bereds frukost och mellanmål, lunchen tas emot varm från ett centralkök.

Vi tillagar de flesta av våra maträtter från grunden och så långt som möjligt använder vi ekologiska livsmedel i köken. Maten i förskolan ska även vara fri från onödiga tillsatser. Alla våra måltider på förskolan är näringsvärdesberäknade.

Riktvärden för näringsberäkningar

Lunchen
ska innehålla ca 30% av det dagliga energi- och näringsbehovet.
I lunchen ingår dessutom varje dag; råkost och sallader.

Frukosten ska innehålla ca 20-25% av det dagliga energi- och näringsbehovet.

  • Huvudsakligen lättmjölk/mellanmjölk/naturell fil/yoghurt, flingor/musli/gröt, bär/mos/sylt, smörgås med pålägg och grönsak/frukt.

Mellanmålet ska innehålla ca 10-15% av det dagliga energi- och näringsbehovet.

  • Huvudsakligen lättmjölk/mellanmjölk, frukt, grönsak och smörgås med pålägg. Några gånger i månaden kan annat mellanmål serveras som tex naturell fil/yoghurt, flingor/musli, smoothie och korv med bröd.

Till extra mellanmål serveras knäckebröd/ skorpor eller frukt. I huvudsak är det frukt som serveras.

Livsmedelsverket
Livsmedelsverkets råd "Bra måltider i förskolan" är vägledning för alla som jobbar med maten i förskolan och även för föräldrar. Råden avser både matvanor och livsmedelssäkerhet. (Se relaterat innehåll, bra måltider i förskolan.)

Relaterade länkar

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Maria Rolund