Kommunens krisorganisation

Kiruna kommun ska vara en väl förberedd organisation som snabbt och uthålligt kan agera för att begränsa och lindra konsekvenser av en samhällsstörning.

Kommunens krisberedskap bygger på att kommunens dagliga verksamhet förebygger och hanterar olyckor och störningar av mindre omfattning.

Primärt utgörs kommunens krisorganisation alltså av ordinarie linjeorganisation och verksamheter. Inom Kiruna kommun startar krisledning och krishantering vid den förvaltning eller det bolag där händelsen inträffat.

Aktivering av krisstab

Vid allvarliga och omfattande händelser eller kriser finns möjlighet att förstärka resurserna. Då kan kommunen välja att sammankalla och aktivera en krisstab. Krisstaben består av funktioner för administrativt stöd, samordning och händelsehantering. Funktionerna benämns krisledningsstöd och samordningsgrupp.

Krisledningsstödet utgörs av kommunens förstärkta strategiska ledningsgrupp (SLG) och leds av kommundirektören. Samordningsgruppen leds av kommunens säkerhetschef och lyder under krisledningsstödet.

Det är kommundirektören som fattar beslut om aktivering och omfattning av krisorganisation.

Krisledningsnämnd

I varje kommun ska det enligt lag finnas en nämnd, en krisledningsnämnd, för att fullgöra uppgifter under extraordinära händelser i fredstid. Kommunstyrelsens arbetsutskott utgör kommunens krisledningsnämnd.

Krisledningsnämnden får fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig.

Ordföranden i krisledningsnämnden fattar beslut om när nämnden ska träda i funktion.

Krisplan

Kommunfullmäktige ska för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur extraordinära händelser ska hanteras.

Vad är en extraordinär händelse?

En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala och som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver skyndsamma insatser av en kommun.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin