Information till privatpersoner

Märkning av livsmedel

Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet. Om varan inte är bra ska kunden kontakta butiken.

Sista förbrukningsdag betyder att varan är mycket känslig och får inte säljas efter detta datum. Konsumenten bör tillaga den innan datumet passerats. Exempel på produkter som märks med sista förbrukningsdag är köttfärs och rå kyckling.

Det är inget krav att märka livsmedel med till exempel förpackningsdag eller bakdag. Detta görs ändå av många företag med hänsyn till att konsumenten vill veta livsmedlets ålder. Det kan då stå "bakdag 070209". Märkningen ska vara på svenska. Mer information om märkning finns hos Livsmedelsverket.

Om det förekommer ofta att varor som inte är bra säljs efter bäst-före-datumet eller att varor säljs efter senaste förbrukningsdag bör du ta kontakt med miljökontoret. Om du har frågor går det också bra att vända sig till miljökontoret.

Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

 • Miljökontoret

  Miljö- och bygglovsexpeditionen
  Kristallen, entréplan, Stadshustorget 1

  Telefontider

  Måndag kl. 10.00–12.00
  Tisdag kl. 10.00–12.00
  Onsdag kl. 12.00–14.00
  Torsdag kl. 13.00–15.00
  Fredag kl. 09.00–11.00

 • Helena Söderlund

  Miljöchef
  Stadshustorget 1, Kiruna
  981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin