Ny riskklassning från 2024

Färgglad grönsaksbuffé med tomater, morötter, bönor och oliver bland annat.
Foto: Kiruna kommun

Från 2024 inför Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Det innebär att alla livsmedelsföretag och kommersiella dricksvattenanläggningar behöver lämna in nya uppgifter senast 8 december 2023.

Riskklassningen avgör hur många kontroller som kommer att utföras under en femårsperiod hos ditt livsmedelsföretag eller din dricksvattenanläggning.

Den nya modellen utgår från andra uppgifter än den som tidigare har använts. Därför behöver du som driver livsmedelsverksamhet lämna in de uppgifter som kommunens miljökontor behöver för att kunna ta beslut om verksamhetens nya klassning.

Uppgifterna lämnar du in via en e‑tjänst, se längre ner på sidan.

Varför införs nya regler?

 • Livsmedelskontrollen ska bättre styras dit den är mest effektiv.
 • Den nya riskklassningen ska på ett bättre sätt ta hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter. Det omfattar även områden som livsmedelsinformation.
 • Ett tydligare fokus från livsmedelskontrollen kommer läggas på tidigare led i livsmedelskedjan. Detta för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister.

När börjar reglerna att gälla?

Livsmedelsverket och alla kommuner i Sverige ska följa de nya reglerna från den 1 januari 2024. Det innebär att alla livsmedelsföretag och kommersiella dricksvattenanläggningar inom Kiruna kommun behöver lämna in nya uppgifter till kommunen senast 8 december 2023.

Kostnad för omklassning

För beslut om den nya riskklassningen tar miljökontoret ut en avgift motsvarande en timmes handläggningstid enligt gällande timavgift.

Timavgiften för 2023 är 1 100 kronor.

Registrera via e-tjänst

E-tjänsten innehåller många hjälptexter som du förhoppningsvis har nytta av. Du behöver e‑legitimation för att kunna använda tjänsten. Om du har frågor, kontakta gärna miljökontoret. Besökstider, telefontider och kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

E‑tjänsten Omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats.

Kontakt

 • Miljökontoret

  Miljö- och bygglovsexpeditionen
  Kristallen, entréplan, Stadshustorget 1

  Telefontider

  Måndag kl. 10.00–12.00
  Tisdag kl. 10.00–12.00
  Onsdag kl. 12.00–14.00
  Torsdag kl. 13.00–15.00
  Fredag kl. 09.00–11.00

 • Helena Söderlund

  Miljöchef
  Stadshustorget 1, Kiruna
  981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Åsa Redin