Om du misstänker att du blivit matförgiftad, anmäl det till miljökontoret. Efter att vi har tagit emot anmälan besöker vi restaurangen eller butiken för kontroll. Anmäl så fort som möjligt så kanske det finns kvar något av den rätt du åt.
Det här är de uppgifter som vi vill veta:
- restaurangens/butikens namn
- restaurangens/butikens adress
- anmälarens (ditt) namn
- anmälarens (ditt) telefonnummer
- misstänkt måltid
- datum och klockslag när du åt rätten
- antal personer som åt
- antal personer som blev sjuka
- beskriv måltiden (namn på rätten, ingredienser)
- vad du drack
- om det var någon som inte blev sjuk, och vad hen i så fall åt
- misstanke om orsak till matförgiftningen
- sjukdomsförlopp
- datum för insjuknande
- klockslag för insjuknande
- symtom: (illamående, kräkning, diarré, buksmärta, huvudvärk eller feber)
- hur länge du var sjuk
- eventuell diagnos (om du haft kontakt med läkare)
- om du har någon allergi mot vissa livsmedel, och i så fall vilka
- om du kommer ihåg vad du åt inom 48 timmar före du blev sjuk, beskriv.
Du kan skicka in din anmälan via formuläret nedan, via e-post eller med vanlig post. Du får vara anonym om du vill det, men vi tar gärna emot ditt namn och ditt telefonnummer ifall vi behöver ställa ytterligare frågor.
Obs! Om du lämnar kontaktuppgifter till oss förlorar du möjligheten att sedan vara anonym i ärendet.
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om bakterier som kan orsaka matförgiftning. Några av de vanligaste är
- bacillus cereus
- clostridium perfringens
- enterohemorragisk E. coli infektion (EHEC)
- staphylococcus aureus.
Anmäl misstänkt matförgiftning
* Obligatorisk uppgift