Matförgiftad?

Om du misstänker att du blivit matförgiftad, anmäl det till miljökontoret. Efter att vi tagit emot anmälan besöker vi restaurangen eller butiken för kontroll. Anmäl så fort som möjligt så kanske det finns kvar något av den rätt du åt.

Det här är de uppgifter som vi vill veta:

  • Restaurangens/butikens namn
  • Restaurangens/butikens adress
  • Anmälarens (ditt) namn
  • Anmälarens (ditt) telefonnummer
  • Misstänkt måltid
  • Datum och klockslag när du åt rätten
  • Antal personer som åt
  • Antal personer som blev sjuka
  • Beskriv måltiden (namn på rätten, ingredienser)
  • Vad drack du?
  • Var det någon som inte blev sjuk, vad åt de i så fall?
  • Vad misstänker du orsakade matförgiftningen?
  • Sjukdomsförlopp
  • Datum för insjuknande
  • Klockslag för insjuknande
  • Symtom: (illamående, kräkning, diarré, buksmärta, huvudvärk eller feber)
  • Hur länge var du sjuk
  • Eventuell diagnos (om du haft kontakt med läkare)
  • Har du någon allergi mot vissa livsmedel, i så fall vilka
  • Kommer du ihåg vad du åt inom 48 timmar före du blev sjuk, beskriv

Du kan skicka in din anmälan via formuläret nedan, via e-post eller med vanlig post. Du får vara anonym om du vill det, men vi tar gärna emot ditt namn och ditt telefonnummer ifall vi behöver ställa ytterligare frågor.
Obs! Om du lämnar kontaktuppgifter till oss förlorar du möjligheten att sedan vara anonym i ärendet.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns information om bakterier som kan orsaka matförgiftning. Några av de vanligaste är:

  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens
  • Enterohemorragisk E. coli infektion (EHEC)
  • Staphylococcus aureus

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Anmäl misstänkt matförgiftning

* Obligatorisk uppgift



Du kan göra anmälan anonymt, men vi tar gärna emot ditt namn och telefonnummer ifall vi behöver ställa ytterligare frågor

Beskriv så noggrant du kan den eller de rätter du åt, gärna med namn och ingredienser







Beskriv sjukdomsförloppet. Vilka symptom fick du? (t.ex. illamående, kräkning, diarré, buksmärta, huvudvärk eller feber)




Beskriv, så gott du minns, vad du åt och drack de två dygnen innan du blev sjuk

Kontakt

  • Miljökontoret

    Miljö- och bygglovsexpeditionen

    Telefontider:

    Måndag            kl. 9-12
    Tisdag               kl. 9-12
    Onsdag             kl. 10-14
    Torsdag             kl. 13-16
    Fredag               kl.  8-11 

  • Helena Söderlund

    Miljöchef
    Stadshustorget 1
    Kiruna kommun, 981 85 Kiruna
Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Lisbeth Pekkari