Så här kan du hjälpa till

Du som privatperson kan hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället på flera sätt. Du kan engagera dig både mycket och lite, beroende på dina egna förutsättningar. Nedan listas några konkreta saker som du kan göra här i Kiruna.

Ordet integration betyder att en människa får en plats i samhället och samtidigt kan behålla sin kulturella identitet. När alla i ett samhälle anpassar sig, minoritet som majoritet, genom att till exempel förvalta olika religioner, traditioner och seder – då sker integration. I dag vet vi också att 55 procent av Sveriges befolkning ideellt vill hjälpa nyanlända, men att endast fem procent faktiskt gör det. Det ska vi få en ändring på!

Kiruna kommun har ett stort behov av gode män åt ensamkommande ungdomar.

En god man/förvaltares uppgift är att vara ställföreträdare för huvudmannen (den som har god man) och alltid handla på ett sätt som är bäst för huvudmannen.

Läs mer om hur det är att vara god man

Då ett barn eller en ungdom är i behov av familjehem och barnet/ungdomen skulle passa in i er familj kommer vi med en förfrågan till er. Vi berättar oidentifierbart och kortfattat om barnet/ungdomen och dess situation och behov. Därefter får ni tid på er att fundera. Är ni intresserade träffas vi för att prata vidare om uppdraget. När barnet kommer till er vill vi inte att ni ska ändra er om uppdraget.

KNAPP TILL MER INFORMATION OM FAMILJEHEM.

De som får uppehållstillstånd får hjälp av kommunen att hitta en bostad. Men valmöjligheten är lika med noll. När kommunen hittar ett boende måste personen i regel tacka ja oavsett storlek eller hyra. Att finna ett boende själv är inte lätt. Med få privata kontakter och hyresvärdar som hyr ut dyrt åt företag, är den privata bostadsmarknaden nästan helt stängd. Därför är du som privat hyresvärd mycket viktig. Har du en bostad att erbjuda en nyetablerad person? Annonsera själv eller kontakta integrationsenheten så hjälper vi gärna till att förmedla kontakt.

Är du aktiv i en idrottsförening? Är du själv eller dina barn med i någon sport där ni kan bjuda in till att prova-på? Har du ett par extra skidor att skänka till Fritidsbanken? Kan du lära ut att åka skidor? Ta kontakt med de föreningar som finns och hjälp andra att hitta till ett mer aktivt liv. Integrationsenheten hjälper gärna till att hitta personer som kan vara intresserade av att lära sig en ny sport!

Ofta är vi mycketkloka, vet vad som borde göras och diskuterar med andra varför ingen gör något. Ta din kloka idé och ditt driv och gör den där skillnaden som du saknar. Sverige och Kiruna blir bara bättre när människor möts och skapar positiva relationer. Var ett kugghjul i navet som bidrar till ett mer öppet och integrerat samhälle. Gör något idag! Får du panik, eller inte kommer på något: Glöm då inte att på integrationsenheten på Kiruna kommun hjälper vi dig gärna vidare.

Kontakt

 • Integrationsenheten

  Geologgatan 1
  981 31

  Öppettider:


  Måndag: 13.00-15.00

  Tisdag: 13.00-15.00

  Onsdag: 13.00-15.00

  Torsdag: 13.00-15.00


  Du når oss på telefon måndag-fredag kl. 08.00-16.00

  Använd munskydd när du besöker oss!

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Christian Holmberg