Våld misshandel och övergrepp

En del växer upp med våld från vuxna i familjen. Så ska ingen behöva ha det.

Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Vuxna måste helt enkelt ta hand om sina barn på ett bra sätt. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Vid frågor eller behov av mer information kontakta socialtjänstens mottagning, telefonnummer: 0980-703 61.

Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som utförs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja är sexuella övergrepp. Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Det står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Barnkonventionen.
Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja.
Sexuella övergrepp kan ske på många sätt och på olika ställen, även online.

Det går att ta kontakt med reception individ och familjeomsorg (IFO) och elevhälsan kring frågan.

Kontakt

  • Individ och familjeomsorgen

    Reception
    Parkskolan, Bergmästaregatan 6

    Öppettider:

    mån-fre: 09:00-12:00, 13:00-15:00

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Lotta Engvall