Livsmedelskontollen i Sverige ska vara självfinansierad. Detta innebär att det är livsmedelsföretagen som ska betala hela kostnaden för kontrollen.
Alla företag riskklassificeras
Riskklassningen bygger på en modell framtagen av livsmedelsverket där vissa förbestämda typer av verksamheter, aktiviteter och omfattning ger olika riskpoäng. Utifrån riskpoängen beräknas en riskklassning och kontrollfrekvens, där antal besök på en femårsperiod fastställs.
Timavgift
För varje kontroll tar vi ut en avgift enligt gällande timtaxa. Avgiften motsvarar antalet timmar som läggs ner på kontrollprocessen, vilket inkluderar förberedelser, besök, efterarbete och övrig administration. Timtaxan år 2025 är 1480 kr.
Avgift för extra kontroll
Om det visar sig att verksamheten inte klarar kraven och det krävs uppföljande besök eller provtagning, att det kommer in klagomål som visar sig vara befogade, så får verksamheten stå för alla de kostnader som den extra kontrollen medför. Timavgiften år 2025 för uppföljande kontroll är 1320 kr.