Frågor och svar - kriget i Ukraina

Här finns information om hur Kiruna kommun arbetar med anledning av det förändrade världsläget.

Vissa svar är det andra aktörer som är ansvariga för. Då har vi länkat till den aktören. Fler frågor och svar kan komma att läggas till på den här sidan.

Vi följer läget och utvecklingen noggrant. Kiruna kommun samverkar med lokala aktörer, länsstyrelsen i Norrbotten, andra myndigheter och övriga kommuner i Norrbotten för att identifiera och hantera möjliga följder för kommunen och samhället. Samtidigt pågår kommunens verksamheter som vanligt.

Kiruna kommun jobbar nu aktivt med mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina. Av Migrationsverket har kommunen fått uppdraget att bosätta 95 personer som har sökt skydd i Sverige undan kriget i Ukraina. Under 2022 har 40 personer tagits emot och mottagandet fortsätter under 2023.

Länk till nyhet på Kiruna.se

Du kan engagera dig och hjälpa till genom att gå med i en frivillig försvarsorganisation eller en annan förening som kan ta tillvara på just ditt engagemang eller genom att skänka ett bidrag till de organisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen. Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt.

Läs mer om vad du som privatperson kan göra på msb:s hemsida (länk) Länk till annan webbplats.

Integrationsenheten har samordnat viss insamling via Bumerangen. De tar tacksamt emot följande:

  • Pyssel- och ritmaterial som papper, pennor, kritor.
  • Leksaker, tänk på att de ska vara hela och rena.
  • Hygienartiklar som menstruationsskydd, tandborstar, tandkräm, schampo, balsam, duschcréme, hårborstar. Givetvis i obrutna förpackningar.
  • Babyprodukter. Nappflaskor, nappar, våtservetter, blöjor i olika storlekar. Även detta givetvis i obrutna förpackningar.

Observera att Bumerangen inte tar emot kläder.

Här kan du lämna dina saker:
Bumerangen, Movägen 26 i Kiruna.

Öppettider:
Måndag - 12.30-16.00
Tisdag - Stängt
Onsdag - Stängt
Torsdag - 10.00-16.00
Fredag - 10.00-14.00

Det är många människor som flyr från Ukraina till Sverige och som nu behöver någonstans att bo. Kiruna kommun och Migrationsverket får frågor från privatpersoner som vill erbjuda rum eller bostad. Varken Kiruna kommun eller Migrationsverket har möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende.

Bostäder för människor som flyr - läs mer hos Migrationsverket Länk till annan webbplats.

Katter och hundar ska anmälas till tullen vid gränsen. Djur som inte kontrollerats av tullpersonal måste till veterinär så fort som möjligt.

Information på flera språk hittar du på Jordbruksverkets hemsida (länk) Länk till annan webbplats.

Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som ansvarar för skyddsrum. Kiruna kommun inventerar skyddsrum tillsammans med MSB. Skyddsrum som avvecklas i samband med stadsomvandlingen kommer att ersättas vid behov.

MSB:s information om skyddsrum i Sverige (länk) Länk till annan webbplats.

Det är alltid bra att se över sin egen beredskap för oväntade händelser. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap för minst en vecka och kunna ordna med vatten, mat och värme.

Läs mer MSB:s hemsida (länk) Länk till annan webbplats.

På krisinformation finns lästips på hur du kan hålla dig uppdaterad, men även hur du kan hantera din egen och andras oro.

Läs mer hos Krisinformation (länk) Länk till annan webbplats.

Just nu är det många bilder och nyheter om att Ryssland har startat ett krig mot Ukraina. Många barn blir oroliga av allt det här. På Krisinformation finns frågor och svar för barn om oron för krig.

Läs mer hos Krisinformation (länk) Länk till annan webbplats.

I samband med invasionen av Ukraina har Strålsäkerhetsmyndigheten fått frågor om situationen i Tjernobyl, Ukrainas kärntekniska anläggningar, jodtabletter och vad myndigheten gör i händelse av en kris utomlands, där radioaktiva ämnen kan spridas i atmosfären.

Läs mer på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida (länk) Länk till annan webbplats.

På Arbetsförmedlingens webbplats finns information om vad som gäller för att söka arbete i Sverige. Där finns möjlighet att få informationen både på ukrainska och ryska.

Läs mer hos Arbetsförmedlingen (länk) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Christian Holmberg