Gamla stadshuset

Kiruna gamla stadshus Igloo 2017. Foto: Norrbottens museum/Daryoush Tahmasebi

Du står nu på platsen för Kirunas gamla stadshus som revs 2019 på grund av stadsomvandlingen. Platsen är idag gestaltad med hjälp av delar av stadshuset. Även andra detaljer och material bevarades innan rivningen och planeras in i nya byggnader.

Helmer Osslundrummet. Ett speciellt rum i stadshuset, vilket designades med inspiration från tavlan som syns på bilden. Inredningen är bevarad. Foto: Ulrika Hannu 2013

Gamla stadshuset var prisbelönt, både med Kasper Salinpriset för bästa nybyggnad och byggnadsminnesmärkt. Byggnaden ritades av arkitekten Arthur von Schmalensee.

Stadshushallen 2013. Foto: Ulrika Hannu

Byggnadens namn Igloo kommer av att byggnaden var sluten på utsidan men öppnade upp sig på insidan. Den stora stadshushallen kallades för Kirunabornas vardagsrum och användes till stora arrangemang.

Nya stadshuset på en skiss från 2013. Illustration: Henning Larsen Architects A/S.

Precis som gamla stadshuset var ett resultat av en arkitekttävling utlystes en arkitekttävling för nytt stadshus, där Henning Larsen Architects vann.

Även i stadshuset Kristallen finns ett "Vardagsrum". Foto: Hufton+Crow

2018 stod Kirunas nya stadshus, som fick namnet Kristallen, klar som första byggnad i nya stadskärnan. Byggnaden innehåller även Norrbottens länskonstmuseum; Konstmuseet i norr.

Konstutställningen i Kiruna 1904. Foto: Borg Mesch

Konsten har alltid varit viktig i Kiruna och kommunen har idag en stor konstsamling samt ett konststipendium, Kirunastipendiet. Redan 1904 hölls en första konstutställning i samhället som anordnades av LKAB:s disponent. I Gamla stadshuset visades en Picassoutställning 1965.

Gamla stadshuset hade många speciella detaljer och konstverk av hög kvalitet. Klockstapeln är designad av Konrad Hernelind och är skapad av stadens eget järn och utsmyckad av konstnären Bror Marklund. 2017 monterades klocktornet ned i sex delar och sattes upp bredvid nya stadshuset Kristallen.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg