Maxus-raketen

Kebnekasiemassivet. Foto: Moa Strålberg

Förutom järnmalmsbrytning och stadsomvandling så har Kiruna en storslagen natur, två nationalparker, världens nordligaste trelandspunkt, Sveriges högsta berg Kebnekaise, världsarvet Struves meridianbåge och en blomstrande turismnäring.

Världsarvet Struves meridianbåge sträcker sig genom tio länder. Foto: Thomas Utsi

Här finns även Sveriges enda rymdraketbas, Esrange. Raketen framför er skänktes av Esrange till Kiruna kommun i juni 2008 och är en fullstor kopia av de riktiga Maxus-raketerna som sänts upp från rymdbolagets anläggning Esrange Space Center 45 kilometer öster om Kiruna.

Raket skjuts upp från Esrange. Foto: Stig Nyström

Maxus är världens största raket, speciellt avsedd för experiment i tyngdlöshet. Raketen är 16,5 meter hög och väger 12 500 kilo. Den accelererar på en minut till en hastighet av mer än 12 000 kilometer i timmen. Experimenten ombord upplever tyngdlöshet i 12-13 minuter under flygningen, som tar dem upp till en topphöjd av mer än 700 kilometer, innan de återvänder i fallskärm.

Detalj av skulpturen Talande tecken i Ferrumparken. Foto: Kjell Törmä

Skulpturflytt

Modellen kommer att behöva flyttas från sin nuvarande plats senast år 2030, men dess nya placering är inte klar. Ytterligare 19 offentliga skulpturer och minnesmonument samt byggnadsanknuten konst kommer att behöva flytta på grund av stadsomvandlingen.

Senast uppdaterad •
Sidan publicerad av • Moa Strålberg